Sultan Papağanı Temizlik
09 Temmuz 2024

Sultan Papağanı Temizlik

Malzemelerin Temizliği

Sultan papağanınızın sağlığı için kullanacağınız kafes, tünekler, yemlikler ve diğer tüm malzemeler ilk kullanımdan önce yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve temizlenmelidir. Petshoplarda mikrop ve bakteriler bu malzemelerle kolaylıkla evimize taşınabilir. Bu ilk temizliğin yanı sıra, yemlik ve suluklar her gün yenilenmeli ve doldurulurken mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle suluklar her gün güzelce yıkanmalı ki içi yosun tutmasın. Ayrıca haftada 1 veya 2 kere de kafesin altı ve tünekler temizlenmelidir.

Çevrenin Temizliği

Sultan papağanlarının tüy yapısı iki katmandan oluşur. Birinci katman dışarıdan görünen renkli ve büyük tüylerdir. Bu tüyler dökülürken genelde problem yaratmazlar, çünkü kısa süreli ve belirgin olarak dökülürler. İkinci katman ise bu tüylerin altında bulunan beyaz pelüş tüylerdir. Bu tüyler bazı dönemlerde fazla, bazı dönemlerde az da olsa sürekli dökülürler ve küçük olmalarından dolayı kafesin dışına uçup odaya yayılabilirler. Bu durum çevresel bir kirlilik yaratacaktır. Özellikle kendi tüylerini düzelttikten sonra silkindiğinde bu tüyler bolca dökülür. Bu önlenemez bir durumdur. Bu tüyleri evden temizlemenin en kesin ve kısa yolu su filtreli elektrik süpürgeleridir. Normal süpürgeler bu tozları bazen tutamayabilir.

Kușun Temizliği

Sultan papağanlarının tüy temizliği oldukça basit ancak önemlidir. Sultan papağanları temizlik işlerini aslında kendileri her gün yaparlar. Biz sahiplerinin yapması gereken ise sıcak yaz günlerinde her gün, kışın ise haftada bir veya iki kere çiçek ıslatma spreyiyle kuşlarımızı birazcık ıslatmaktır. Bu ıslatma işini ılık su ile günün ortasında ya da sabah yapmamız kuşumuzun sağlığı için iyi olacaktır. Üzerine 4-5 kere su sıktığımız kuş, bu su ile bütün tüy temizliğini yapacaktır. Dikkat etmemiz gereken şey, bu ıslatma işini kuşun uykusu öncesi yapmamamız ve kuşu, ıslandıktan sonra sıcak bir odada bulundurmamızdır. Sultan papağanlarının tırnaklarının ve gagalarının bir dış müdahale ile temizlenmesi ya da kesilmesi söz konusu değildir. Doğru kalınlıktaki (kalorifer borusu kalınlığında) ve ağaçtan tünekte kuşlar hem gagalarını hem de tırnaklarını temizler ve kısaltırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kerim

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Sultan papağanlaro kendi başlarına suda yıkanırlar sizin ona ılık su getirmeniz yeterlidir siz onu zorla suyun altı a sokup yıkarsanız yıkanmaktan korkar hale gelir eyer kendisi içgğdüsel olarakta yıkanmıyorsa bir fısfıs ile korkutmadan uzaktan sıkın o kendisi kanlarını aralayıp suları tüylerinin arasına yayar...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kerim Bey,

Sultan papağanlarının yıkanma alışkanlıklarıyla ilgili paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Gerçekten de onların doğal davranışlarını desteklemek çok önemli. Fısfıs yöntemi de oldukça nazik bir yaklaşım, böylece stres yaşamadan temizlenebilirler. Katkılarınız için tekrar teşekkürler.

Saygılar,

soru

Karayılan

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Slm kuluckada olan Sultan papağanı neden suluktaki suyu kafese dokuyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Karayılan,

Sultan papağanınızın bu davranışı, bazen stres, can sıkıntısı ya da yuvasındaki nem oranını arttırma isteğinden kaynaklanabilir. Yuvasının konforlu ve güvenli olduğundan emin olun ve ona yeterince dikkat ve ilgi gösterdiğinizden emin olun. Bu davranışı devam ederse, bir veterinere danışmanızda fayda var.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Şecia

Merhaba bunun nedeni kuşunuzdaki bir alışkanlık, davranış bozukluğu yada yıkanma isteği olabilir. Kuşunuzu belli dönemlerde yıkayın yada kuş banyosu kullanın. Bu sayede yıkanma isteğinden olup olmadığını anlamış olabilirsiniz. Sorun kuşunuzdan değil suluktan kaynaklı da olabilir. Suluğunuzun tarzı, suluktaki herhagi çatlak suyun akmasına neden olabilir. Başka bir suluk takarak kontrol edin.

soru

sadık

10 Nisan 2024 Çarşamba

tırnaklarını kesmeyin diyorsunuzda veteriner kesilmeli diyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sadık bey, veterinerinizin tavsiyelerine uymanız önemlidir. Tırnak kesimi, bazı hayvanlar için sağlık ve konfor açısından gerekli olabilir. Veterinerinizin neden tırnak kesiminin gerekli olduğunu açıklamasını isteyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sultan Papağanı Kuluçka Dönemi Bakım ve Beslenme

Sultan Papağanı Kuluçka Dönemi Bakım ve Beslenme

Erkek Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Erkek Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Sultan Papağanı Hızlı Nefes Almaları

Sultan Papağanı Hızlı Nefes Almaları

Sultan Papağanı Üretimi Bakımı Beslenmesi

Sultan Papağanı Üretimi Bakımı Beslenmesi

Sultan Papağanı Özellikleri

Sultan Papağanı Özellikleri

Güncel

Sultan Papağanı Ne Yer

Sultan Papağanı Ne Yer

Güncel

Sultan Papağanı Uyku Düzeni

Sultan Papağanı Uyku Düzeni

Güncel

Sultan Papağanı Bisküvi Yer mi?

Sultan Papağanı Bisküvi Yer mi?